Hoi!
Heb je gevonden wat je zocht?
Zo niet, laat je gegevens achter en dan neem ik contact met je op!

Digitaliseren van inkoopprocessen: Bespaar tijd, geld en stress met automatisering.

  • Optimaliseer operations en verlaag kosten. Handmatige inkoopprocessen zijn tijdrovend, foutgevoelig en kostbaar. Door inkoopprocessen te automatiseren, kunnen bedrijven tijd en geld besparen, fouten verminderen en efficiëntie verbeteren, wat leidt tot een gezondere financiële situatie.
  • Buig weerstand tegen verandering om. De invoering van digitale inkoop kan weerstand ondervinden van medewerkers en belanghebbenden. Echter, door bezwaren aan te pakken en de langetermijnvoordelen te communiceren, zoals verhoogde efficiëntie en nieuwe carrièremogelijkheden, kan weerstand omgebogen worden en de weg worden geëffend voor een succesvolle digitalisering.

Maak kennis met het S2P Platform voor inkopers. Download nu de whitepaper.

07. juni 2023 | Blog

“Het paard is hier om te blijven, maar de auto is slechts een nieuwigheid, een bevlieging..”  

De president van de Michigan Savings Bank is de geschiedenis ingegaan door de advocaat van Henry Ford, Horace Rackham, af te raden te investeren in de Ford Motor Company. Niet alleen bleek hij belachelijk ongelijk te hebben, maar het was ook een aanzienlijk financieel verlies voor zijn cliënt, hemzelf en iedereen die naar hem luisterde. De digitalisering van inkoop vindt plaats. Zult u het omarmen of achterblijven?

Bedrijven zoeken voortdurend naar manieren om hun bedrijfsvoering te stroomlijnen en hun resultaten te verbeteren. Een gebied waar aanzienlijke verbeteringen mogelijk zijn, is het inkoopproces. Handmatige inkoopprocessen zijn vaak tijdrovend, foutgevoelig en kostbaar voor bedrijven.

Er is echter een betere manier. Het digitaliseren van inkoopprocessen door automatisering kan een oplossing bieden voor deze uitdagingen. Door inkoopprocessen te automatiseren, kunnen bedrijven tijd en geld besparen en tegelijkertijd fouten verminderen. In deze blogpost wordt onderzocht hoe het digitaliseren van inkoopprocessen bedrijven ten goede kan komen en waarom het beslist geen bevlieging is.

De uitdagingen van handmatige processen

Ondanks technologische vooruitgang vertrouwen veel bedrijven nog steeds op handmatige inkoopprocessen die tijdrovend en foutgevoelig kunnen zijn. Handmatige inkoopprocessen gaan vaak gepaard met verschillende uitdagingen die de financiële resultaten van het bedrijf kunnen beïnvloeden. Een veelvoorkomende uitdaging is het gebrek aan zichtbaarheid in het inkoopproces, waardoor het moeilijk is om potentiële kostenbesparingsmogelijkheden te identificeren. Daarnaast kunnen handmatige inkoopprocessen inefficiënt zijn, wat leidt tot vertragingen in levering en hogere kosten.

Bedrijven die vertrouwen op handmatige inkoopprocessen blijken tot 40% hogere kosten te hebben dan degenen die digitalisering en automatisering hebben omarmd. Deze uitdagingen benadrukken het belang van het verkennen van digitale inkoopprocessen om de operaties te optimaliseren en kosten te verlagen.

Hoe automatisering inkoop kan helpen

Het digitaliseren van inkoopprocessen door automatisering biedt een oplossing voor veel van de hierboven genoemde uitdagingen.

Automatisering kan bedrijven helpen hun inkoopproces te optimaliseren door gebieden voor kostenbesparing te identificeren en workflows te stroomlijnen. Dit bespaart medewerkers tijd, zodat ze zich kunnen richten op strategie in plaats van zich bezig te houden met repetitieve taken die eenvoudig geautomatiseerd kunnen worden. Al met al biedt het digitaliseren van inkoopprocessen door automatisering een krachtige oplossing voor bedrijven die hun operaties willen optimaliseren en kosten willen verlagen.

De risico’s van niet automatiseren 

Hoewel er duidelijke voordelen zijn aan het digitaliseren van inkoopprocessen door automatisering, zijn er ook risico’s verbonden aan het niet omarmen van deze overgang. Een van de meest significante risico’s is het potentieel voor verhoogde kosten als gevolg van fouten en inefficiënties in het inkoopproces. Fouten kunnen leiden tot hogere kosten en invloed hebben op leveranciersrelaties, wat resulteert in verloren zakelijke kansen.

Bovendien kunnen handmatige processen tijdrovend zijn, wat leidt tot vertragingen in de levering van goederen en diensten. Dit kan de algehele efficiëntie van het bedrijf beïnvloeden en uiteindelijk leiden tot verloren inkomsten. Kortom, het niet omarmen van digitale inkoopprocessen kan op de lange termijn kostbaar zijn voor bedrijven.

Weerstand tegen verandering ombuigen

Het implementeren van digitale inkoopprocessen via automatisering kan aanzienlijke veranderingen vereisen in de manier waarop bedrijven opereren, wat kan leiden tot weerstand van werknemers en belanghebbenden.

Een veelvoorkomend bezwaar tegen digitale inkoop is de waargenomen kosten van implementatie. Hoewel er aanvankelijk kosten verbonden kunnen zijn aan de implementatie van digitale inkoop, wegen de langetermijnvoordelen, zoals verhoogde efficiëntie en kostenbesparingen, op tegen deze kosten. Een ander bezwaar is de angst voor baanverlies als gevolg van automatisering. Echter, digitale inkoop kan nieuwe banenkansen creëren, waardoor werknemers zich kunnen concentreren op meer strategische taken. Over het algemeen moeten bedrijven bezwaren tegen digitale inkoop aanpakken en de voordelen van automatisering communiceren om weerstand tegen verandering te overwinnen.

Samengevat biedt het digitaliseren van inkoopprocessen via automatisering een krachtige oplossing voor bedrijven die hun operaties willen optimaliseren en kosten willen verlagen. Handmatige inkoopprocessen kunnen tijdrovend en foutgevoelig zijn, wat leidt tot inefficiënties en hogere kosten. Door digitale inkoop te omarmen, krijgen bedrijven meer inzicht in hun inkoop, kunnen ze hun operaties stroomlijnen en fouten verminderen.

Het is helder dat de voordelen van digitale inkoop veruit opwegen tegen eventuele initiële kosten, en bedrijven die deze overgang omarmen, zullen vrijwel direct aanzienlijke verbeteringen zien in hun financiële resultaten. Als u geïnteresseerd bent om te beginnen, bekijk dan onze oplossingen en begin met verbeteren.

Als u vragen heeft over hoe de Onventis-software uw bedrijf kan optimaliseren, geven we u graag meer informatie. Of volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven.

Vraag nu een demo aan

En maak vrijblijvend kennis met onze Source-to-Pay software.

  • Suppliermanagement
  • Source-to-Contract
  • Purchase-to-Pay
  • Spend Analytics
Diesen Beitrag teilenShare this PostDeel dit bericht:
Privacy
Wanneer u onze website bezoekt, kan informatie van bepaalde diensten via uw browser worden opgeslagen, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacy-instellingen wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies uw ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden kan beïnvloeden.