Hoi!
Heb je gevonden wat je zocht?
Zo niet, laat je gegevens achter en dan neem ik contact met je op!

Wat is cloud computing nou precies?

Altijd al willen weten hoe het zit met privacy, security en compliance in de cloud? We leggen het je in begrijpelijke taal uit.

14. maart 2019 | Blog

Voordat we dieper ingaan op privacy, security en compliance moeten we eerst een simpele vraag beantwoorden: wat is de cloud? Een ogenschijnlijk simpele vraag, maar wel een vraag die iets meer uitleg nodig heeft voordat deze te beantwoorden is. Het eerste wat je moet weten over de cloud is dat het niet tastbaar is. Wat wel tastbaar is, zijn de servers die de cloud mogelijk maken. Wat is dan de cloud? Eigenlijk is het heel simpel: de cloud is het netwerk van servers. Iedere server in dit netwerk kan een andere functie hebben.

Sommige servers gebruiken computerkracht om applicaties te laten werken via het internet, anderen om een dienst te verlenen, zoals bijvoorbeeld het hosten van een website. Weer andere servers zijn alleen geschikt om data op te slaan. De functie van de server is afhankelijk van de laag waar je in zit met de cloud.

De drie lagen van de cloud

In feite zijn er drie lagen toe te kennen aan cloud: Infrastructuur, platforms, applicaties.

  1. Infrastructuur:De laatste laag is de infrastructuur. Bij de infrastructuur draait het om fysieke materialen. Denk aan de hardware zoals servers, opslagblokken en netwerkkabels.
  2. Platforms:Platforms zijn plekken in de cloud waar bestanden worden opgeslagen, identiteiten worden beheert, bestanden worden uitgevoerd, taken worden aangemaakt en gegevens in een bank komen te staan. Heel plat gezegd is een platform waar data samenkomt.
  3. Applicaties: Met applicatie bedoelen we toepassingen op het gebied van (systeem)beheer, inhoud, samenwerking, communicatie of finance. Invoice Processing, onze oplossing voor purchase-to-pay automatisering, is te categoriseren als applicatie.

De dienstverlenende modellen van de cloud

Cloudleveranciers kennen verschillende vormen van dienstverlening. Dit zijn op dit moment de drie meest voorkomenden modellen van de cloud: Infrastructure-as-a-Service (IaaS) , Platform-as-a-Service (PaaS) en Software-as-a-Service (SaaS).

  • Platform-as-a-Service (PaaS): Platform-as -a-Service is een dienst in de cloud waarmee klanten van de leveranciers applicaties kunnen bouwen, uitvoeren en beheren zonder al teveel complexiteit. Afnemers van PaaS-software hoeven meestal geen tijd te investeren in het bouwen en onderhouden van de architectuur van het platform. De bouwblokken die nodig zijn voor het maken van een applicatie zitten al in het platform, waardoor een applicatie sneller in elkaar te zetten is.
  • Infrastructure-as-a-Service (IaaS):  Is als je zelf geen infrastructuur hoeft aan te schaffen, maar gewoon af kunt nemen als dienst. Denk aan servers, opslagcapaciteit en andere hardware om een netwerk aan te maken.
  • Software-as-a-Service (SaaS): Bij SaaS biedt de leverancier applicaties aan via de cloud. Dit heeft als voordeel dat de software geen lokale installatie vereist. Dit kunnen verschillende soorten applicaties zijn: voor consumenten, voor zakelijke klanten, om beter samen te werken.  Noem het maar op, en er bestaat waarschijnlijk een SaaS-product voor.

Conclusie ‘Wat is de cloud?’

De cloud is een netwerk van servers. Het bestaat uit drie lagen: infrastructuur (servers, opslag en ander apparatuur), platform (de ‘bouwblokken’ die door ontwikkelaars ingezet kunnen worden) ) en toepassingen (software).

Cloudleveranciers bieden deze lagen aan in drie verschillende diensten: Infrastructure-as-a-Service, Platform-as-a-Service en Software-as-a-Service. Softwaremakers (dat zijn wij!) bieden vaak verschillende smaken cloud aan: public, private en hybrid. Een klant mag dan zelf kiezen in welke cloud de applicatie draait.

Diesen Beitrag teilenShare this PostDeel dit bericht:
Privacy
Wanneer u onze website bezoekt, kan informatie van bepaalde diensten via uw browser worden opgeslagen, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacy-instellingen wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies uw ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden kan beïnvloeden.