Hoi!
Heb je gevonden wat je zocht?
Zo niet, laat je gegevens achter en dan neem ik contact met je op!

Wat inkopers van bijen kunnen leren

Bijen zijn als het ware duurzame inkopers op zowel economisch, milieutechnisch en sociaal vlak. De zeer efficiënte honingproducent zijn dé perfecte netwerkers met een sterk gemeenschapsgevoel. All-in-One procurement neemt deze karaktereigenschappen over.

02. juni 2021 | Blog

Bijen geven (bestuiven) en nemen (nectar). Op die manier zijn zij zowel ‘inkopers’ als ‘leveranciers’. Daarnaast zijn zij onmisbaar voor ons ecosysteem. Als er duurzaamheidsstandaarden zouden zijn in het dierenrijk, dan waren bijen allang hiervoor gecertificeerd geweest.

Bijen kopen berekenend in

De term ‘bezige bij’ berust niet op toeval: voor één gram honing doorzoekt een bij wel 10.000 bloemen. Een bijenkolonie van 50.000 bijen vliegt zodoende op jaarbasis al gauw een paar miljoen bloemen per jaar. Zo veel vluchten vereist een efficiënt inkoopproces. Om te beginnen brengen de bijen nectar monsters aan de bijenkorfbijen voor een kwaliteitstest. Vervolgens verdeelt deze bij de nectar weer over zijn directe collega’s. Op deze manier zien de bijen precies wat de voorraden zijn van de diverse componenten (nectar, pollen, water) en of er van iets bijgehaald moet worden. Deze informatie wordt vervolgens weer gebruikt om de bijen buiten de korf aan te sturen of om de ‘inkoopprocedure’ aan te passen tussen de bijenkorfbijen en de andere bijen.

Bijen kopen ecologisch in

Laten we niet vergeten dat de bijen onze op 2 na belangrijkste vee is (plek 1 en 2 gaan naar respectievelijk de varkens en de koeien). Bijen zijn bovendien altijd al belangrijk geweest voor ons ecosysteem. Daarom is het hoge sterftecijfer van bijen in de afgelopen jaren catastrofaal voor mens en milieu. Want honing maken is niet het enige wat bijen doen. Zij bestuiven ook zo’n 80% van de planten. Hun werkzaamheden, zoals die van inkoper, zijn nauw verbonden met het milieu. De overige 20% van de bestuivingen wordt gedaan door vlinders, hommels en andere insecten. Gevoed door de nectar en pollen vliegen bijen van bloem tot bloem en zorgen hiermee voor de reproductie van talloze bloemen en nuttige planten. Op die manier zorgen zij ervoor dat bomen, planten, bloemen en grassoorten overleven.

Als mens hebben wij een tal van voedselsoorten te danken aan de bestuiving die door de bijen wordt gedaan. Het meeste van onze fruitvormige gewassen (denk hierbij aan appels, peren, kersen en bessen) en ook groenten (komkommers en tomaten) zijn afhankelijk van bestuiving door insecten. Inkoopafdelingen binnen bedrijven spelen een vergelijkbare kritische rol. Alleen door de impact op het milieu zo klein mogelijk te houden, bij alle interne en externe partijen, zal de wereldwijde bevoorrading van morgen garanderen. Dit is bij uitstek een manier om je als bedrijf te onderscheiden van de concurrentie en om je van een goede marktpositie voor de toekomst te garanderen.

Bijen kopen sociaal in

De bijenkolonie is een flexibel en sociaal gestructureerd netwerk. Zonder afgekaderde taken of specialismes zijn bijen top in hun werk. Het rouleren van de werkzaamheden is de sleutel tot het succes. Een bij leeft gemiddeld net iets minder dan 7 weken. Gedurende deze periode doorloopt hij een aantal functies zoals ‘bouwer’, ‘verzorger’, ‘beveiliger’ of ‘verzamelaar’. Dit is een interessant en educatief concept voor inkoop teams. Door systematisch van functie te roteren, leren zij hoe om te gaan met een zeer gecompliceerde vraagstukken uit een snel veranderende industrie. Je zou kunnen stellen dat de bijen samen met hun korf een waar team vormen, waarbij de bijen het ‘volk’ of ‘zwerm’ genoemd worden in vakjargon. Zij tonen samen het echte belang van strategisch relatiebeheer. Hiërarchie of vaste taken komen eigenlijk niet voor. Het ‘levenslange’ onvoorwaardelijk zorgen voor elkaar staat centraal. Gezamenlijk voeden, schoonmaken, opwarmen en afkoelen zijn kenmerkend voor het sociale gedrag van de bijen. Inkopen kan profiteren van dit gedrag door te focussen op het ‘menselijk netwerken’. Klanten en leveranciers staat dicht op elkaar in de waardeketen, er is een belang bij het uitwisselen van kennis en organisatorische hordes worden genomen. In het kort, ze vereenvoudigen het dagelijkse werk en verminderen de kosten op langer termijn.

Koop in zoals een bij met Onventis

Koop in op een duurzame manier en doe dat met Onventis All-in-One Procurement. Onventis helpt met het efficienter maken van processen, het terugdringen van kosten en het onder controle krijgen van de financiën door compliant te zijn met bedrijfsrichtlijnen, wetten en duurzaamheidsprotocollen. Op deze manier regel je de digitale transformatie van alle inkoopprocessen en pas je alle financiële activiteiten in een allesomvattend source-to-pay procurement system.

Onventis sponsort bijen

Wist je dat Onventis actief bescherming van bijen ondersteunt? Sinds onze relaunch van onze bedrijfscultuur begin 2021, zijn deze diertjes de belichaming geweest van onze missie. Zij zijn al tijden ons het voorbeeld van hoe wij denken dat inkoop moet zijn. Dit is dan voor ons dé reden om wat terug te doen voor deze helden en een bijdrage te leveren aan de overleving van de bijen en de biodiversiteit. In samenwerking met een duurzame & organische bijhouderij in Zuid Duitsland heeft Onventis de taak op zich genomen om de financiële zorg van een honingbijkolonie op zich te nemen.

Plan een demo

Onze e-procurement experts laten je graag ons Onventis All-in-One Procurement Network zien.

Vraag nu een demo aan

En maak vrijblijvend kennis met de modulaire Onventis All-in-One Source-to-Pay software.

  • Suppliermanagement
  • Source-to-Contract
  • Purchase-to-Pay
  • Spend Analytics
Diesen Beitrag teilenShare this PostDeel dit bericht:
Privacy
Wanneer u onze website bezoekt, kan informatie van bepaalde diensten via uw browser worden opgeslagen, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacy-instellingen wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies uw ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden kan beïnvloeden.