Hoi!
Heb je gevonden wat je zocht?
Zo niet, laat je gegevens achter en dan neem ik contact met je op!

De voordelen van een Spend Analyse

Spend Analyse is een waardevol instrument in het inkoopproces voor het analyseren en evalueren van de uitgaven van een bedrijf. De focus ligt op het registreren van de cashflow, het bedrag aan uitgaven en waaraan deze uitgaven zijn besteed. De primaire doelen zijn het identificeren van potentiële besparingen en het blootleggen van mogelijke risico’s. Lees hier hoe spend analyse tools uw inkoop optimaliseren.

Maak kennis met het S2P Platform voor inkopers. Download nu de whitepaper.

15. juni 2023 | Blog | Spend Analytics

Spend Analyse Software in detail: hoe spend analyse bedrijfsprocessen optimaliseert

Spendanalyse is een waardevol instrument in het inkoopproces voor het analyseren en evalueren van de uitgaven van een bedrijf. De focus ligt op het vastleggen van de cashflow, het bedrag aan uitgaven en waaraan die uitgaven zijn besteed. De belangrijkste doelen zijn het identificeren van potentiële besparingen en het blootleggen van mogelijke risico’s.

Spendanalyse-software verzamelt fundamentele informatie over inkoopgegevens, waaruit inzichten en optimalisatiepotentieel worden afgeleid. Langetermijnuitgaventrends worden gemonitord door de analyse van uitgavepatronen en historisch inkoopgedrag. Deze analyse levert waardevolle informatie op die kan worden gebruikt voor kostenbesparingen en maakt geïnformeerde inkoopbeslissingen mogelijk. Fundamentele vragen worden beantwoord om deze weloverwogen beslissingen te ondersteunen:

– Wat zijn de belangrijkste inkoopcategorieën van het bedrijf?
– Welke categorieën nemen het grootste deel van de uitgaven voor hun rekening? Wat zijn de uitgaventrends?
– Wat is het totale uitgavebedrag per kostenplaats in het bedrijf?
– Welke leveranciers worden het meest gebruikt? Zijn er voorkeursleveranciers?

Door deze vragen te beantwoorden, krijgt het bedrijf waardevolle inzichten in de gerichte controle van uitgaven en daarmee een efficiënte definitie van zijn inkoopstrategie. Spendanalyse biedt een diepgaande blik in de financiële situatie van een bedrijf en legt de basis voor geoptimaliseerde inkoop en kostenverlaging.

De voordelen van Spend analyse in Inkoop

De voordelen van de spendanalyse in het inkoopproces beperken zich niet tot de eerder genoemde kostenbesparingen, maar bieden optimalisaties in het gehele inkoopproces. Het fundamentele voordeel is het overzicht van de uitgaven, waaruit verdere voordelen voortvloeien.

Volledige transparantie

Spendanalyse zorgt voor uitgebreide transparantie over alle uitgaven van een bedrijf. Het biedt inzicht in uitgavepatronen en onthult het potentieel voor verbetering en optimalisatie. Door aankopen af te breken tot op het artikel niveau, is precieze data-analyse mogelijk, wat nauwkeurige inzichten geeft in uitgavepatronen. Dit stelt een bedrijf in staat te zien welke producten of diensten verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de uitgaven. Deze gedetailleerde informatie helpt ook bij het bewaken van kostenstructuren en historisch inkoopgedrag om de uitgaven op lange termijn onder controle te houden.

Spendanalyse beschouwt echter niet alleen kostenplaatsen en individuele items als gegevensbronnen, maar omvat ook informatie over leveranciers. Er worden gegevens verzameld die inzicht geven in de voorkeursleveranciers, hun betrouwbaarheid en de hoeveelheid uitgaven bij specifieke leveranciers. Dit alomvattende overzicht biedt een solide basis voor leveranciersselectie en -evaluatie.

Spendanalyse creëert zichtbaarheid over het gehele inkoopproces op zowel product- als leveranciersniveau. Dit geeft inkooporganisaties een breder beeld van hun uitgaven, biedt waardevolle ondersteuning voor strategische besluitvorming en helpt hen actie te ondernemen op basis van gegevens.

Risico Management

Met de gecreëerde transparantie worden verborgen risico’s in het inkoopproces van het bedrijf blootgelegd. Dit wordt bereikt door uitgaven te controleren en te monitoren tegen contracten, beleidsregels en voorschriften om naleving te waarborgen. Dit is van toepassing op zowel interne inkoopprocessen als samenwerking met leveranciers. Spendanalyse kan potentiële risico’s vroegtijdig identificeren, zodat kopers de resultaten van de evaluatie kunnen gebruiken om ze te begeleiden en ze te betrekken bij het besluitvormingsproces. Spendanalyse biedt daarmee de noodzakelijke basis voor proactieve risicominimalisatie door naleving zowel intern als in samenwerking met leveranciers te waarborgen.

LeveranciersMonitoring

Zoals eerder vermeld, maakt transparantie in het inkoopproces effectievere monitoring van de prestaties van leveranciers mogelijk. Betrouwbaarheid en afhankelijkheid van de leverancier worden geëvalueerd, evenals de hoeveelheid die van elke leverancier wordt gekocht. Deze leveranciersmonitoring speelt een belangrijke rol in de toekomstige planning van inkoopactiviteiten, aangezien de gegevens uit de analyse kunnen worden gebruikt tijdens het leveranciersselectieproces.

Een ander voordeel van spendanalyse is het versterken van leveranciersrelaties. Het verzamelt gegevens en inzichten die informatie kunnen verschaffen over deze relaties. Antwoorden kunnen worden gevonden met betrekking tot welke leveranciers de grootste waarde toevoegen en welke samenwerkingen bijzonder veelbelovend zijn. Met deze basis kan de koper zich richten op specifieke leveranciers en zo de leveranciersrelaties versterken. Bovendien kunnen risico’s en het aantal leveranciers worden geanalyseerd om betere onderhandelingsvoorwaarden te verkrijgen en de leveranciersbasis uit te breiden en te diversifiëren.

Kostenbesparing

Natuurlijk mogen kostenbesparingen niet ontbreken in deze lijst van voordelen, aangezien ze aan de kern van spendanalyse liggen, samen met verhoogde transparantie. Een centraal doel van inkoop is om de kosten te verlagen zonder negatieve invloed op processen. Met behulp van een spendanalyse kunnen kopers dit specifieke doel bereiken: het identificeert gebieden van overmatige uitgaven, maakt consolidatie van aankopen mogelijk en onthult potentieel voor onderhandelingen met leveranciers om prijzen en contractvoorwaarden te verbeteren. De evaluatie van inkoopgegevens identificeert gericht potentieel voor kostenbesparingen.

Daarnaast maakt spendanalyse tegelijkertijd een nauwkeurige evaluatie van uitgaven en een beoordeling van interne naleving mogelijk. Specifiek wordt onderzocht in hoeverre de medewerkers van het bedrijf in overeenstemming met de inkooprichtlijnen inkopen. Er wordt bepaald of er afwijkingen zijn die maatregelen vereisen om het zogenaamde “maverick buying” percentage te verminderen. Bovendien identificeert de analyse op het niveau van de items of er sprake is van dubbele aankopen of dat er overmatige uitgaven worden gedaan aan bepaalde goederen of diensten. Hierdoor is het mogelijk om fouten, onregelmatigheden en fraude te identificeren. Tegelijkertijd maakt het effectieve controle en monitoring van inkoopactiviteiten mogelijk om onnodige kosten te vermijden.

Transparantie in leveranciersbeheer biedt een solide basis voor contractonderhandelingen met leveranciers op basis van betrouwbare informatie en inzichten uit de analyse. Hierdoor kunnen bedrijven beter geïnformeerde beslissingen nemen en succesvollere contractvoorwaarden onderhandelen. Als gevolg hiervan kunnen bedrijven betere overeenkomsten bereiken, zoals gunstigere prijzen, langere contracttermijnen of verbeterde voorwaarden. Uiteindelijk leidt dit tot kostenbesparingen op het niveau van de leverancier.

Budgetplanning en -controle worden ook vereenvoudigd wanneer er een uitgebreid overzicht is van de uitgaven van een bedrijf. Spendanalyse biedt gedetailleerde informatie over historische inkooppatronen, waardoor bedrijven beter kunnen voorspellen en middelen efficiënter kunnen toewijzen.
Deze maatregelen en inzichten stellen inkoopkostenbesparingen in staat en dragen bij aan het verbeteren van de financiële prestaties. Bedrijven optimaliseren hun uitgaven en komen dichter bij hun kritieke inkoopdoel.

Spend Analyse in Actie

Spendanalyse biedt bedrijven verschillende voordelen die met elkaar verbonden zijn en leiden tot verbeterde algehele prestaties. Het bereikt uitgebreide zichtbaarheid, ondersteunt risicobeheer, verbetert leveranciersrelaties en identificeert besparingsmogelijkheden. Deze voordelen bieden een sterke basis voor op data gebaseerde besluitvorming en efficiënt uitgavenbeheer om de financiële prestaties te verbeteren en langetermijnsucces te waarborgen.

Vraag nu een demo aan

En maak vrijblijvend kennis met onze Source-to-Pay software.

  • Suppliermanagement
  • Source-to-Contract
  • Purchase-to-Pay
  • Spend Analytics
Diesen Beitrag teilenShare this PostDeel dit bericht:
Privacy
Wanneer u onze website bezoekt, kan informatie van bepaalde diensten via uw browser worden opgeslagen, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacy-instellingen wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies uw ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden kan beïnvloeden.