Hoi!
Heb je gevonden wat je zocht?
Zo niet, laat je gegevens achter en dan neem ik contact met je op!

Optimaliseer inkoop door veilingen

Haal het meeste uit je inkoop door concurrentie onder leveranciers te verhevigen en op die manier condities te optimaliseren. Inkoop kent verschillende modellen welke aanzienlijke besparingen kunnen opleveren.

31. mei 2021 | Blog

Wat zijn inkoopveilingen?

Een inkoopveiling is een wijze waarop er ingekocht kan worden binnen tactische inkoop. Daarnaast valt het binnen Source-to-Contract (S2C) waar bedrijven een aanbesteding uitschrijven. Er zijn verschillende manieren waarop veilingen kunnen plaatsvinden. In een Engelse veiling kunnen de bieders (lees leveranciers) elkaar onderbieden terwijl bij een Nederlandse veiling de prijs is vastgesteld en per tijdsinterval stijgt de prijs tot op het moment dat een bieder bereid is te leveren tegen die prijs. Op dat moment wordt het contract toegewezen aan die bieder/leverancier.

Het doel van de veilingen is om gebruik te maken van de concurrentiestrijd om op die manier optimale condities te kunnen krijgen voor de inkopende partij. Deze ‘concurrentiestrijd’ wordt gecreëerd door de transparante vergelijking tussen de verschillende biedingen alsmede door de tijdsdruk.

Bespaar door te veilen

Inkoopveilingen kunnen op onder andere twee manieren voordeel opleveren. Enerzijds kunnen zijn de inkoopkosten voor bepaalde producten/diensten doen dalen. Onderzoek door TCW1 heeft aangetoond dat deze kostenreductie mogelijk tussen de 8-14% ligt. Anderzijds kunnen gestandaardiseerde veilingen de administratieve rompslomp verminderen. Uit ditzelfde onderzoek bleek dat hier de tijdswinst uitkwam op wel 17-38%.

Welk potentieel ligt er nog voor veilingen

In de markt lijkt er geen twijfel over mogelijk. In de BME Barometer (eProcurement onderzoek) in 20182 gaf 80% van de respondenten aan dat zij een digitale tool voor hun S2C-processen belangrijk achten. Daarentegen geeft slechts 43.5% aan in het BME eSolutions report 2019 (marktonderzoek in eProcurement) een jaar later dat zij daadwerkelijk een dergelijke tool voor veilingen gebruiken.

Het laat zien dat het belang van veilingen op waarde wordt geschat door inkoopafdelingen, en met een goede reden: zeker voor goederen met een hoge mate van standaardisatie en met veel leveranciers op de markt. Hier kan een inkoopveiling echt onderscheid maken. Niet enkel door het gebruik maken van de voordelen van veilingen, maar ook kunnen inkoopafdelingen waarde toevoegen aan het bedrijfssucces en op die manier hun positie binnen het bedrijf verstevigen.

Meer weten over de mogelijkheden die veilingen bieden?

Onze inkoopexperts laten je graag zien hoe jij je procurement kan optimaliseren door het gebruik van veilingen.

Diesen Beitrag teilenShare this PostDeel dit bericht:
Privacy
Wanneer u onze website bezoekt, kan informatie van bepaalde diensten via uw browser worden opgeslagen, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacy-instellingen wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies uw ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden kan beïnvloeden.