Dennis-Web

Hoi!
Heb je gevonden wat je zocht?
Zo niet, laat je gegevens achter en dan neem ik contact met je op!

Drie opkomende technologieën die de finance functie zullen raken

De Vierde Industriële Revolutie bestaat uit een combinatie van verschillende technologieën. Een paar daarvan zullen ook impact hebben op de finance functie. Hieronder drie van zulke technologieën.

28. januari 2020 | Blog

1. Kunstmatige intelligentie

De afgelopen jaren is kunstmatige intelligentie sterk in opkomst. Alle grote techbedrijven doen tegenwoordig er wel iets mee. Voor de finance functie moet je bij kunstmatige intelligentie vooral denken aan slimme algoritmes die zelf besluiten nemen zonder dat daar een mens bij komt kijken. Een goed voorbeeld van hoe dit de finance functie raakt is crowd robotic accounting. Dit algoritme gebruikt data uit de crowd: een grote groep aan organisaties die hun boekhoudhistorie hebben gedeeld in de cloud.

De robot gebruikt deze rijke bron, analyseert deze en adviseert de beste manier van boekhouden voor jouw organisatie omdat hij jouw organisatie vergelijkt met alle andere organisaties. De robot maakt op basis van deze (crowd) data boekingsvoorstellen.

2. Zelfrijdende voertuigen

De laatste tijd heb je misschien in het nieuws gelezen over zelfrijdende auto’s. Een van de voorlopers op dit gebied is Tesla, die met hun Model S een van de eerste zelfrijdende voertuigen voor consumenten op de wereld hebben gebracht. Zij gaan nu echter ook de strijd aan met Uber (‘het grootste taxibedrijf ter wereld dat zelf geen auto’s bezit’) om vrachtwagens zelfrijdend te maken. Dit zou veiliger zijn en bovendien aanzienlijk schelen in de kosten voor een bedrijf.

Dit gaat hoe dan ook gevolgen hebben voor organisaties die iets in de logistieke sector doen. Stel je voor dat alle goederen in een vrachtwagen gelabeld zouden zijn met een chip die connected is met het internet. De van de goederen zou dan voor de levering al kunnen communiceren met het ERP-systeem.

Gaat er iets stuk onderweg? Dan wordt dat gelijk naar het ERP-systeem gecommuniceerd. Traditioneel kan er sprake zijn van een mismatch: er is meer besteld dan ontvangen. Maar met zulke ‘live’-data kan dit direct recht worden getrokken, zodat er bij ontvangst alleen betaald wordt voor datgene wat er wordt geleverd. Dan is er niemand meer op de de finance afdeling die zich bezig houdt met mismatches beoordelen.

3. Internet of Things

Steeds meer apparaten zijn verbonden met het internet. Dat betekent dat er ook steeds meer data ontstaat. Internet of Things heeft nu al impact op transacties. Nu al kunnen consumenten bijvoorbeeld contactloos betalen bij een winkel. Maar wat als organisaties contactloos aan elkaar zouden kunnen betalen?

Een simpel voorbeeld: Stel dat jouw bedrijf frisdrankautomaten heeft. Jouw frisdrankleverancier weet door de Internet of Things wanneer de frisdrank op is. Stel je eens voor dat dit apparaat zelfstandig gevuld zou kunnen worden door een drone zonder dat daar nog een mens bij komt kijken. En stel je eens voor dat jouw financieel pakket verbonden is met die frisdrankmachine en automatisch de data doorgestuurd krijgt van de daarbij horende kosten. Geen mens die daar meer naar hoeft te kijken. Dit is data-en goederenuitwisseling tussen verschillende systemen, fysiek en digitaal.

Diesen Beitrag teilenShare this PostDeel dit bericht:
Datenschutz
Wenn Sie unsere Website besuchen, werden möglicherweise Informationen von bestimmten Diensten über Ihren Browser gespeichert, normalerweise in Form von Cookies. Hier können Sie Ihre Datenschutzeinstellungen ändern. Bitte beachten Sie, dass das Blockieren einiger Arten von Cookies Ihre Erfahrung auf unserer Website und den von uns angebotenen Diensten beeinträchtigen kann.