Hoi!
Heb je gevonden wat je zocht?
Zo niet, laat je gegevens achter en dan neem ik contact met je op!

Wat is een applicatie platform as a service? (aPaaS)

In het begin was er internet. Een medium dat de samenleving in een kortere tijd heeft versneld dan iedere andere technologie in de geschiedenis. Toen was er de cloud. Het beschikbaar stellen van hardware, software en gegevens, via een netwerk. Nu is er aPaaS, of applicatie-platform as a service (en soms gewoon PaaS). Wat is het en waarom moet je dat weten?

22. juni 2017 | Blog

Op Wikipedia staat het perfect uitgelegd: “aPaaS is een categorie cloud computing-diensten dat een platform biedt waarmee klanten applicaties kunnen ontwikkelen, draaien en beheren – zonder de complexiteit van het bouwen en onderhouden van de infrastructuur die gewoonlijk verband houdt met het ontwikkelen en lanceren van een app.”Het is een beknopte, maar niet veelomvattende, uitleg. Dus laten we iets meer de diepte in gaan.aPaaS ondersteunt de volledige webapplicatie levenscyclus van de plank: het bouwen, testen, implementeren, beheren en updaten.Omdat de onderliggende infrastructuur al is geschreven, getest en geoptimaliseerd is, biedt het platform een low-code development die geen geroutineerde programmeur benodigd voor waarde creatie.

Het verschil tussen SaaS, aPaaS, en IaaS

Het applicatie platform zit tussen software as a service (SaaS) en infrastructure as a service (IaaS), zoals hieronder in de visualisatie van Microsoft is te zien.

aPaaS, zoals IaaS, omvat infrastructuur – servers, netwerken en opslag van data centers – maar ook besturingssystemen, analyses, database management en development tools.

SaaS is in wezen software die altijd online beschikbaar is, makkelijk toegankelijk middels abonnementen en vaak geüpdatet zonder de gebruikers daarmee te storen. Voorbeelden van SaaS zijn Netflix en Spotify, maar ook Salesforce en Office 365 van Microsoft.

SaaS kan gebouwd zijn bovenop aPaaS, maar dit is niet een vereiste. In het geval van Onventis bouwen we al onze apps op ons eigen platform. En dat kan jij ook doen.

Een internetverbinding is de minimale vereiste

Fundamenteel voor het applicatie platform is de vereiste hardware, besturingssystemen, opslag- en netwerkcapaciteit. Om apps te maken, testen en gebruiken kunnen gebruikers zich overal aanmelden, met behulp van een scala aan apparaten. Hoewel er verschillen kunnen zijn afhankelijk van de wensen van de onderneming en de specifieke cloud-oplossing die wordt aangeboden.

Als de apps schaalbaar en intuïtief zijn voor mobiel, kunnen gebruikers overal ter wereld hun werk doen, zolang er verbinding is met het wereldwijde web. Tijdbesparend en echt efficiënt; Het is het echte digitale voordeel van het gebruik van de technologische mogelijkheden van hedendaagse connectiviteit.

Dit perspectief spreekt voor zowel eindgebruiker als ontwikkelaar; die apps in dezelfde omgeving gebruiken en ontwikkelen. Een ontwikkelaar heeft meer rechten om te kunnen testen en de applicatie verder te verbeteren, maar hun ervaring is vergelijkbaar.

Private versus publieke cloud

aPaaS is een categorie cloud computing services en gebruikt dus de mogelijkheden van de cloud. De meest voorkomende typen aPaaS zijn privaat of publiek.

Wanneer bedrijven kiezen voor een private cloud, wordt de infrastructuur alleen opgebouwd voor een enkele organisatie – deze optie is daarom vaak meer kapitaalintensief. Door de gesloten omgeving en de benodigde interne middelen (voor het beheer en de schaalbaarheid) mist deze oplossing het economisch model dat de cloud zo gunstig maakt. Toch kan het nog steeds een praktische of logische keuze zijn voor sommige bedrijven.

We spreken van de publieke wolk wanneer het wordt geleverd via een openbaar netwerk, zoals de cloud services van Microsoft, Amazon Web Services en Google. Deze open karakteristiek is voor sommige IT managers een grote zorg, die begrijpelijk maar afnemend gerechtvaardigd is. Martin Vliem, National Security Officer bij Microsoft Nederland, heeft dit tijdens onze recente klantendag besproken.

De toekomst van aPaaS

Een zeer interessante eigenschap van aPaaS is “dat je er andere dingen mee kunt doen die oorspronkelijk niet ten tijde van het eerste ontwerp zijn overwogen”, zegt Adrian Bridgwater op Forbes.

De eerste aPaas werd in 2005 gelanceerd en sindsdien is er veel veranderd. Innovatie drijft nieuwe technologieën en ontdekkingen, waardoor de cloud en aPaaS-oplossingen in de toekomst met nog meer mogelijkheden worden ondersteund. Als je op de hoogte wilt blijven, meld je dan aan op onze nieuwsbrief en dan houden wij je op de hoogte.

22. juni 2017 | Blog

Weitere BlogsMore BlogsMeer blogs

Diesen Beitrag teilenShare this PostDeel dit bericht:
Privacy
Wanneer u onze website bezoekt, kan informatie van bepaalde diensten via uw browser worden opgeslagen, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacy-instellingen wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies uw ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden kan beïnvloeden.