Hoi!
Heb je gevonden wat je zocht?
Zo niet, laat je gegevens achter en dan neem ik contact met je op!

Duurzaam inkopen voor gemeenten – deel 2

In welke onderdelen van een inkooptraject kun je duurzaamheid meenemen?

Het is een misvatting dat het verduurzamen van je inkoopproces zich beperkt tot het kiezen van een leverancier. Binnen een inkoopproces zijn er meerdere momenten waarop er winst op het gebied van duurzaamheid gemaakt kan worden, al dan niet met gebruik van technologie.

01. augustus 2022 | Blog

Om te beginnen gaan we kijken naar een gestandaardiseerd inkoopverloop:

Voor het hele proces is het digitaliseren van de inkoopprocedure een interessante oplossing. Met het gebruik van zogenaamde sourcing dules kunnen leveranciers eenvoudig uitgevraagd worden met gestandaardiseerde vragen zonder dat deze handmatig in Excel naast elkaar gezet moeten worden om met elkaar te vergelijken. Met het gebruik van sjablonen om de vragenlijsten op te stellen kunnen dan potentiële leveranciers online de RFX invullen waardoor de verschillende aanbieders eenvoudig en goed te vergelijken zijn op het gebied van kwaliteit, prijs en bijvoorbeeld duurzaamheid.

Bij onderdeel II komt het meest voor de hand liggende, namelijk het meenemen van duurzaamheid, in de vereisten. Hierbij kan gedacht worden aan volledige transparantie van de leveringsketen waarbij gegarandeerd wordt dat er bijvoorbeeld bij de productie van de goederen geen gebruik wordt gemaakt van kinderarbeid. Ook kan hierbij bij de grotere aanbestedingstrajecten gedacht worden aan ISOcertificaten.

Toch bieden de controle en  evaluatiefase ook mogelijkheden om te verduurzamen. Door open te communiceren naar de gekozen leverancier dat de samenwerking wordt herzien en dat er wordt geëvalueerd, wordt de noodzaak voor de leverancier om verder te verduurzamen ook groter. Op deze manier zorg je er als gemeente voor dat  leveranciers ook blijven vergroenen.

Duurzaam inkopen voor gemeenten

Waarom is het belangrijk om duurzaamheid te prioriteren? En kan dit zonder dat dit enorm veel geld kost? We nemen je in deze whitepaper mee in verschillende uitdagingen voor welke sommige gemeenten staan en welke oplossingen er zijn op het gebied van eProcurement om duurzaamheid bij het inkopen voor gemeenten toegankelijk te maken.

Vraag nu een demo aan

En maak vrijblijvend kennis met onze Source-to-Pay software.

  • Suppliermanagement
  • Source-to-Contract
  • Purchase-to-Pay
  • Spend Analytics
Diesen Beitrag teilenShare this PostDeel dit bericht:
Privacy
Wanneer u onze website bezoekt, kan informatie van bepaalde diensten via uw browser worden opgeslagen, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacy-instellingen wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies uw ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden kan beïnvloeden.