Hoi!
Heb je gevonden wat je zocht?
Zo niet, laat je gegevens achter en dan neem ik contact met je op!

Duurzaam inkopen voor gemeenten – deel 1

Hoe staat duurzaamheid op de kaart bij de aanbestedingsvereisten van gemeenten?

Voordat we in het onderwerp duiken, hoe duurzaamheid en  innovatie kunnen samengaan zonder dat dit bakken met geld hoeft te kosten, is het wellicht goed om een idee te krijgen hoe het staat met de agendering van duurzaamheid bij gemeenten bij het aanbesteden.

24. juni 2022 | Blog

Wat wij merken is dat tegenwoordig de meeste gemeenten zeker meldingen maken dat duurzaamheid meespeelt in hun  overwegingen bij hun aanbestedingstrajecten. Zo maken bijna alle  gemeenten publiekelijk melding dat enige vorm van duurzaamheid mee wordt genomen in de besluitvorming. Zo leggen sommige gemeenten de nadruk op een specifieke soort duurzaamheid waarnaar zij op zoek zijn (bijvoorbeeld cradle-to-cradle of goed werkgeverschap).

Sommige gemeenten gaan een stap verder, zoals met het ondertekenen van het manifest maatschappelijk inkopen. Dit initiatief loopt reeds sinds 2016 en inmiddels zijn er 127 gemeenten die dit manifest hebben ondertekend. Zij behoren daarmee tot de 36% van de gemeenten die hiermee ondertekenen dat zij bij de inkoop van producten, diensten en werken meenemen wat de effecten zijn op de mensen, planeet en welvaart. Vereisten hiervan zijn ook dat zij hun eigen gestelde plannen openbaar maken en de uitvoering monitoren. Overigens stelt dit manifest geen eisen op het gebied van de mate waarin resultaat behaald moet worden. Het betreft dus een intentieverklaring.

36% van alle gemeenten in Nederland ondertekenen dat zij bij de inkoop van producten, diensten en werken meenemen wat de effecten zijn op de mensen, planeet en welvaart.

Daarnaast zien we dat gemeenten ‘lokaal’ ondernemerschap willen bevorderen in hun aanbesteding en dat bij sommige gemeenten de vraag of een bedrijf valt onder de noemer ‘MKB’. Toch blijkt duurzaamheid nog altijd niet van doorslaggevende belang.

Duurzaam inkopen voor gemeenten

Waarom is het belangrijk om duurzaamheid te prioriteren? En kan dit zonder dat dit enorm veel geld kost? We nemen je in deze whitepaper mee in verschillende uitdagingen voor welke sommige gemeenten staan en welke oplossingen er zijn op het gebied van eProcurement om duurzaamheid bij het inkopen voor gemeenten toegankelijk te maken.

Vraag nu een demo aan

En maak vrijblijvend kennis met onze Source-to-Pay software.

  • Suppliermanagement
  • Source-to-Contract
  • Purchase-to-Pay
  • Spend Analytics
Diesen Beitrag teilenShare this PostDeel dit bericht:
Privacy
Wanneer u onze website bezoekt, kan informatie van bepaalde diensten via uw browser worden opgeslagen, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacy-instellingen wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies uw ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden kan beïnvloeden.